Cartea de Aur

GOLDEN BOOK OF THE COMANA MONASTERY

Archive of 1998
Archive of 2008
Archive of 2009
Archive of 2010
Archive of 2011

25 martie 2009
MANASTIREA COMANA
Pe un mal langa o apa
Din zori de zi si pâna seara
Glasul de clopot lin te cheama
La Manastirea Comana......

VODA TEPES ...... Comana-i manastire seculara
Odihna-n veci o sute de eroi
Si domnitori ce ostenitu-sau în viata
Cladind biserici când erau pe pace
Si dându-si viata când era razboi.....

TANASE MARIUS  

An 2009- 19 februarie Vazând prin voia Domnului si cu mult noroc, câteva asezaminte Bisericesti de exceptie din Arhiepiscopia Giurgiului, ma încearca un gând pe loc, acum joia la jumatatea saptamânii: Daca în jumatate din acesta frumoasa tara s-ar munci cu atîta râvna, dragoste, pricepere, ca la aceste asezaminte iubite de Dumnezeu, dar uitate de mai marii zilei, atunci România va fi din nou ce-a fost, ce-am vrea sa fie, ar fi casa noastra cea frumoasa de unde nu ne-am mai gândi sa ne indepartam.
Cu speranta,

Cpt. Dr. (r.)  

19 februarie 2009
Ce-a fost, a fost
N-o sa mai fie
Ce va veni, o sa tot fie
Ce n-a venit o sa tot vina
-Aceste cîteva versuri sper sa ne dea încredere si speranta ca lucrurile se vor îndrepta si aceasta manastire uitata de oameni, dar nu si de Dumnezeu sa fie reconstruita si refacuta la adevarata sa valoare si importanta istorica.
Nu întâmplator aici si-au gasit linistea sufleteasca atâtia mari Domnitori ai vremurilor trecute, de mare valoare.
Sper sa va treziti din somnul de veci, deputatilor, senatorilor, ministrilor, consilierilor, care în loc sa-l stimati si apreciati pe acest tînar Staret-Mihail Muscariu-care încearca sa refaca cu mari eforturi aceste marete marturii si asezari stravechi, voi ii faceti DOSAR PENAL pentru profanare de morminte!
RUSINE NEPASATORILOR!

General Bg Ciobanescu,
Bucuresti M 0729/155564  

În minunata conjunctie cu Cerul am petrecut în casa daruita noua, oamenilor, la Comana, "de Atotputernicul Dumnezeu", clipe pe care nu le pot uita, alaturi de un prieten drag, de oameni straluciti.
Ma rog Bunului Dumnezeu sa îi daruiasca parintelui Staret Mihail gând si fapta de staruinta în binecuvântata sa lucrare la Sfânta Manastire Comana.

Lucian Netejoru
Presedintele Tribunalului Giurgiu
19 februarie 2009  

09 aprilie 2009 Manastirea Comana este un loc în care istoria se traieste în fiecare piatra, în fiecare lespede. Un loc în care toti cei care ne fac cinste neamului nostru si ne apropie de propria noastra fiinta.
Este în acelasi timp asezata în mijlocul unei naturi care ne-a fost aproape de-a lungul vacurilor si ne încânta si astazi. Este un minunat loc de reculegere.

Elena Udrea  

26 aprilie 2009
Cu mare bucurie am revenit la Manastirea Comana si am slujit Sfânta Liturghie împreuna cu parintele staret protos. Mihail, fratele meu întru slujire. Rog pe Bunul Dumnezeu sa-i înmulteasca râvna pentru a înfrumuseta si a da viata acestei istorice manastiri.
"Binecuvânteaza Doamne pe cei ce iubesc podoaba casei Tale!"

Ierom. Benedict Georgescu
Catedrala Arhiepiscopala Constanta  

16 mai 2009
Cu aleasa bucurie duhovniceasca, am vizitat Sfânta Manastire Comana, asezamânt monahal ale caror urme se pierd în negura istoriei, în apropierea Neajlovului si a Calugarenilor, constatând vrednicia parintelui staret Mihail de care ma leaga amintiri deosebite din vremea "pelerinajului meu intelectual-pedagogic" la un anumit seminar, pe care prea cuviosia sa sper sa nu-l uite.
Dumnezeu sa-i binecuvânteze stradaniile si sa-l pastreze asa cum spune un dicton latin atât de elocvent: "Integer vitae scelerisque purus!"

Parintele Ioan de la Lazuri  

(TRADUCERE)
Astazi, 24 mai, anul 2009 de la Nasterea lui Hristos, am vizitat aceasta frumoasa sfânta manastire si ne-am închinat.
Pentru noi, bulgarii, aceasta zi e sfânta, deoarece ne amintim de sfintii frati si egali apostolilor, Kiril si Metodie care ne-au luminat în cuvântul lui Dumnezeu.

Staret Arhim. Emilian-Marea Basarabov-Ruse