Cartea de Aur

GOLDEN BOOK OF THE COMANA MONASTERY

Archive of 1998
Archive of 2008
Archive of 2009
Archive of 2010
Archive of 2011

02.01.2010
Dupa multi ani, am pasit cu aceeasi emotie pragul acetei Sfinte Manastiri. Deschiderea ei, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, eforturile facute pentru reînvierea ei si realizarile cu greu finalizate, stradania constituirii unei obsti monahale care sa încununeze acest stravechi locas, dar si alte multe popasuri în readucerea la viata a acestui Sfânt Asezamânt, s-au petrecut sub ochii nostri. Am vazut în toate, purtearea de grija a lui Dumnezeu si binecuvântarea Sa care a facut posibila aceasta minune. Recent, încredintarea destinelor acestei Sfinte Manastiri unui tânar, dar destoinic parinte, protosinghelul Mihail, este înca un semn ca evolutia acestei Sfinte Manastiri va continua si, cu ajutorul lui Dumnezeu, va putea ajunge la stralucirea de odinioara. Cu aceasta încredintare, staruim în rugaciune catre Cel de Sus, cerând ajutorul si ocrotirea Sa pe totdeauna asupra acestui Sfânt Locas si a celor care se nevoiesc aici.

† Galaction  
Episcopul Alexandriei si Teleormanului  

20.02.2010
Ramân recunoscator pentru clipele binecuvântate petrecute la Sfânta Manastire Comana, un loc emblematic de o încarcatura istorica si spirituala speciala. Într-o atmosfera de pace profunda, dincolo de agitatia si risipirea exterioara a lumii, într-un asemenea loc avem sansa sa ne adunam si sa ne orientam catre esential. Manastirea Comana, prin istoria si viata ei, ne ajuta sa ne conectam la radacinile neamului nostru, sa ne asumam si sp marturisim u demnitate valorile spirituale si nationale ale neamului românesc. Multumim Parintelul Staret Mihail si obstii Manastirii pentru ospitalitatea si dragostea aratata.

Cu multumiri, Lemeni Adrian!  

03.03.2010
Cu generozitatea cunoscuta, Prea Sfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, dupa o prea frumoasa zi petrecuta la resedinta episcopala, la Catedrala si la administratia eparhiala, ne-a poftit la stravechea ctitorie a lui Vlad Voda Tepes de la Comana, unde, pe lânga frumusetea vaii Neajlovului, pe lânga solemnitatea bisericii si gustul si inspiratia cu care au fost refacute spatiile pâna de curând o ruina a deceniilor trecute – din corpul de chilii, am fost coplesit de bunatatea si ospitalitatea parintelui staret Mihail si a parintilor acestei sfinte obsti. Cele mai alese multumiri Prea Sfintiei Sale Episcopul Ambrozie, Parintelui Staret Mihail si tuturor celor care s-au ostenit pentru noi. Cu binecuvântari pentru obstea manastirii,

† Varlaam Ploiesteanul  

18.04.2010
Am avut bucuria, astazi, duminica 18 aprilie, sa trec, dupa aproape doua decenii, pragul manastirii Comana. Prefacerile sunt uluitoare. Dea Domnul Dumnezeu ca aceasta bijuterie a sudului României sa dainuie peste veacuri. Parintelui staret, parintilor si fratilor manastirii le doresc sa aiba putere sa poarte pe umeri, cu dragoste, comoara aceasta numita manastirea Comana, în drumul spre vesnicie. Cu multumire pentru dragostea cu care am fost primit.

Gheorghita Ciocioi,  
rev. L. Credintei  
ed. Sophia.  

27.04.2010
Cu binecuvântarea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, la un ceas de rugaciune, la aceasta manastire domneasca. Sarutam dreapta Înaltuli Ierarh, multumindu-I pentru bunatatea pe cfare ne-o daruieste.

Cu supunere,  
Protopop Eugen Barz,  
Protoieria Calarasi  

16.05.2010
Am cunoscut ruinele acestei manastiri Comana. Avem 70 de ani si plâns-am în curtile pustii, sub zidurile naruite, napadite de balarii, cu umbrele unui trecut de glorie si evenimente însailate în constiinta contemporanilor. Restaurata prin munca, daruirea si patriotismul staretului Mihail Muscariu si a obstii sale, iat-o intrând din nou în constiinta românitatii ortodoxe, nestemata a dainuirii noastre pe aceste stinte si rodnice pamânturi strabune. Ferice de cei ce au rectitorit-o neuitarea lor si inimosului Staret patriot omagiul generalului de Flotila Aeriana.

veteran de razboi,  
Radu Teodoru  

23.05.2010
Ziua de Rusalii În dupa-amiaza acestei sfintite zile am avut fericirea si bucuria de a vizita Sfânta Manastire Comana, împreuna cu corul de tineret al bisericii Popa Nan din Bucuresti. Am primit explicatii autorizate si sensibilitate preoteasca si româneasca din partea tânarului staret, parintele Mihail Muscariu. I-am spus ca Dumnezeu l-a trimis aici ca o sansa de a-si lega numele de o asa importanta ctitorie voievodala pe care trebuie sa o scoata la lumina. Vom reveni mereu cu placere pentru a ne reîncarca spiritul cu adevarata traire spiritual-religioasa si româneasca.

Pr. Prof. Dr. V. Frangulea, Gratiela Nichita, Simona Safta, Iordanian Nichita, Floroiu Mihai,  
Dobrin Cristina, Raluca Oncescu, Ionescu Ionut  

27.05.2010
Va multumim pentru aceasta zi binecuvântata, în care ne-ati gazduit, alaturi de atâttia musafiri din Europa, cu caldura, armonie si ospitalitate. Va dorim sa duceti mai departe cu raspundere si inspiratie multisecularul destin a Fratiilor-Voastre.

Radu, Principe al României  
Margareta, Principesa României  

27.05.2010
Multumim lui Dumnezeu si Prea Cuviosilor Parinti pentru ceasul înalt al Te Deum-ului în aceasta manastire. Va purtam în suflet spre departari si, cu puterile rugaciunii, va vom însoti si noi de departe.

Karl-Enst si Doica Nowak,  
Germania  

5.07.2010
Minunile Sfintei Manastiri Comana nu le poti descoperi din întâmplare. Ele doar te cheama când esti pregatit sa le sporesti cu râvna, cu ascultare sau macar cumintenia ta. Multumiri lui Dumnezeu pentru acest loc ramas din vremea când povestile se împlineau aievea si pentru ruga fratilor din Manastire! Gândul lor curat se întinde peste casele si patimile noastre tinându-ne înca departe de rele.

Vasile Lupasc  

13.07.2010
Sfânta manastire ne-a oferit un moment de poisenie si relaxare. Dumnezeu sa va apere pe toti!


23.08.2010
Manastirea Coman este o mare surpriza pentru noi! Linistea si pacea care domnesc în acest loc ca si binecuvântata bunatate a parintelui Staret ne-a facut sa ne simtim ca Dumnezeu îsi face loc între noi din nou! Sperata în bunatatea oamenilor renaste pe aceste meleaguri! Sper ca Parintele Staret sa-si îndeplineasca visul de a renova manastirea si de a aduce pace si liniste în aceste locuri. Multumim din suflet si Dumnezeu sa va binecuvinteze!


10.11.2010
Am ajuns într-un loc unic în tromânia. Nuputea sa-mi ofere acest prilej altcineva decât slujitorii Bisericii Ortodoxe. Le multumesc si continui sa fiu convins ca acest popor va fi scos din necazuri decît de credinta ortodoxa si slujitorii sai.

Ion Dumitrel  
Presedintele Consiliului Judetean Alba  

15.12.2010
Cu smerenie, în aceasta zi din apropierea Craciunului anului 2010, ma simt onorat si coplesit ca ma aflu în Sfânta Manastire. Pentru tara noastra, pentru istoria noastra, avem cu totii obligatia sa sprijinim pe cei care iubesc religia noastra, tara noastra, poporul nostru. Ei sunt reprezentantii nostrii în Sfânta Manastire. Dumnezeu sa-i ajute!

Costin Georgescu